Oblicz objętość otrzymanej bryły
Maro: Trapez prostokątny obraca się wokół boku tworzącego z podstawami kąty proste. Podstawy
trapezu mają długość odpowiednio 10 cm i 7 cm. Pole trapezu wynosi 68 cm2 . Oblicz
objętość otrzymanej bryły.
11 mar 20:50
Adik: Pt=68
R=10
r=7
V=1/3π(R2+R*r+r2)*h
Pt=(a+b)*h/2 68=17*h/2 h=8
11 mar 21:03
Adik: Otrzymana bryła to ścięty stożek. Objętość wynosi:
V=1/3π(100+70+49)*8
V=584π
11 mar 21:05
Maro: wynik jest dobry tylko trochę nie rozumiem dlaczego w nawiasie jest (R2+R*r+r2) ?
11 mar 22:30