:( :-(
tomek: :( Równania stopnia pierwszego z jedną niewiadomą .
Rozwiąż równanie .
d) -2m+7=m-6
e) 6-5x=2x-7
f) -5t+1=8-6t
11 mar 20:48
tomek: proszę pomóżcie
11 mar 21:06
tomek:
11 mar 21:07
mm: a patrzyłeś w książce jak sie rozwiązuje równania ?
niewiadome na lewą stronę, a stałe (czyli liczby) na prawą stronę
przy zamianie stron pamiętaj o zmianie znaku

Dalej potrafisz?
11 mar 21:09
Eta:
Tomek!
rozwiążemy razem ? co?
przykład a)
przenieś niewiadome na lewą str. a wiadome na prawą
( pamiętaj o znakach przy przenoszeniu)
Napisz mi co otrzymałeś ? czekam
11 mar 21:09
mm: np.d) -2m-m=-6-7
11 mar 21:09
tomek: a i b i c jakoś zrobiłem ale te coś nie mogę
11 mar 21:10
mm: przy dwóch pomocnikach na pewno dasz radę!
11 mar 21:10
tomek: ja to tak rozumię
d) -2m+7=m-6 /+6
-2m+13=m/-m
-m+13
a dalej nie wiem a,b c prosty a tym cośnie wiem
11 mar 21:12
tomek: ja napisze jak robiłem a
11 mar 21:13
mm: jak poprzenosisz trzeba dokonać redukcji, czyli po prawej stronie pododawać w d) będzie
-6-7=-13
natomiast po lewej również zredukować
-2m-m=-3m (to tak jak z długami: masz 2 zł długu i jeszcze 1 zł długu, więc razem 3 zł
długu)
11 mar 21:13
tomek: a) -2x+4=5x+25/-4
-2x=5x+21/-5x
-7x=21/:(-7)
x=-3
11 mar 21:14
mm: dobrze a)
11 mar 21:15
mm: d) też tylko jest błąd rachunkowy
11 mar 21:15
mm: -2m+13=m | -m
-3m+13=0
11 mar 21:16
tomek: ale ja nie mam zredukować tylko RóWNANIA RóWNOWAżNE
11 mar 21:16
tomek: a możesz zrobić f i wyjaśnić co jak robić
11 mar 21:17
Eta: Dobrze!
możesz zawsze sprawdzić czy masz dobry wynik:
tak
L= -2*( - 3) + 4 = 6+4 = 10
P= 5* (- 3) + 25 = - 15 + 25 = 10
L=P czyli dobrze


!
a teraz pozostałe!
11 mar 21:18
Eta:
Tomek!
f) -5t +1 = 8 - 6t / -1
- 5t = 7 - 6t / +6t
t = 7
sprawdź i zobaczysz że t= 7 jest rozwiazaniem!
11 mar 21:23