; /
KASIA: hej.
pomożecie w tym zadaniu ?
Losujemy kolejno 3 cyfry ze zbioru cyfr {2,3,4,5} i zapisujemy je jedna za drugą w kolejności
wylosowania. W ten sposób otrzymujemy liczbę trzycyfrową.
Oblicz prawdopodobieństwo utworzenia:
a) liczby parzystej
b) liczby, w której występuje cyfra 5
c) liczby podzielnej przez 3
Rozpatrz dwie sytuacje: cyfry w utworzonej liczbie nie mogą się powtarzać oraz mogą się
powtarzać.
będę wdzięczna za wytłumaczenie.
18 paź 16:18
KASIA: proszę ...
18 paź 16:42
Święty: Dla cyfr nie powtarzajacych sie:
a) Liczb parzystych utworze na:2*2*3=12 sposobów
Wszystkich liczb utworze na: 4*3*2=24 sposoby
b) Liczb, w ktorych wystepuje 5 utworze na: 1*3*2=6 sposobów
c) Mozliwych trojek ze zbioru mamy C
43=4.
2+3+4=9
3+4+5=12
2+4+5=11
2+3+5=10
Dla drugiej sytuacji spróbuj sama. Najlepiej jakbyś to co napisałem sprawdziła z odpowiedziami,
bo kombinatoryka i prawdopodobienstwo nie sa moimi ulubionymi działami matematyki.
Pozdrawiam.
18 paź 17:16
KASIA: czyli w a) będzie :
|Ω| = |24|
|A| = |12|
w b) :
|Ω| = |24|
|B| = |6|
a w c) :
|Ω| = |24|
|C| = |4|
tak ?
18 paź 17:24
Święty: a i b − tak
|C|=|2|
18 paź 17:31
KASIA: aha ok, a i b rozumiem, ale jak się wzięło C ? skąd ?
18 paź 17:34
Święty: Z cechy podzielności liczby przez 3 wiemy, że suma jej cyfr powinna dzielić się przez 3.
Sprawdziłem ile trójek cyfr możemy utworzyć ze zbioru podanego w zadaniu. Tak, by przy
rozpisywaniu sum zadna nie została pominięta. Wyszło mi 4.
Rozpisałem je i tylko 2 sumy cyfr liczb

dzielą się przez 3.
Chyba tak to powinno być zrobione
18 paź 17:38
KASIA: aha . ok : )
18 paź 17:41
KASIA: a jeśli mogą się powtarzać to omega będzie inna ?
18 paź 17:42
Święty: Tak
18 paź 17:44
KASIA: a nie będzie tak że w podpunkcie a liczba parzystych liczb będzie: 2 3 4 ? bo 4 tez jest
przecież ?
18 paź 17:47
KASIA: czy nie ?
18 paź 18:04
KASIA: a czy jeśli mogą się powtarzać to będzie tak:
4*4*4=64
|Ω| = |64|
a) liczby parzyste:
2*2*2 = 8
|A| = |8|
18 paź 18:08
KASIA: a w b , tak? :
b) liczby, w której występuje cyfra 5
3*3*3 = 27
|B| = |27|
18 paź 18:20
KASIA:
18 paź 18:40
KASIA: ej a teraz wyszło mi tak:
jeśli mogą się powtarzać .
|Ω|=4*4*4* = 64
a) liczby parzyste:
2*4*4 = 32
|A|=32
b) liczby, w których występuje cyfra 5:
|B| = 16
błagam o odpowiedź ! ; [
18 paź 20:21