Rozwiąż równanie z niewiadomą x
ludwik: Rozwiąż równanie z niewiadomą x
ax3 −(a−1)2x2 −(2a2 −a+2)x +2a
18 paź 16:06
ludwik: ktoś mi pomoże ?
18 paź 16:17
Trivial: Nie widzę tu równań.
18 paź 16:18
ludwik: =0 na końcu
18 paź 16:24
ludwik: nikt nie jest w stanie mi pomóc ?
18 paź 16:54
ludwik:
18 paź 17:04
ludwik:
18 paź 17:15
Grześ:
ax
3−a
2x
2+(2a−1)x
2−(2a
2−a)x−(2x−2a)=
=ax
2(x−a)+(2a−1)x(x−a)−2(x−a)=
=(x−a)(ax
2+(2a−1)x−2)=
Δ=(2a−1)
2+8=...
Dalej sam rozłóz
18 paź 17:22
ludwik: jak ty to rozklładasz ? o co w tym chodzi ?
18 paź 18:19
Grześ: o to w tym chodzi, że po prostu wymysliłem taki rozkład... że doprowadzi on do czegoś
sensownego
a jak tego nie widzisz... to powiedzmy, że zakładasz, że x=a ( wiesz, przypadkiem odkryłeś)
Wtedy: W(a)=0, czyli dzielisz to wyrażenie przez (x−a) Czaisz?
18 paź 18:23
ludwik: nie ma jakiegos prostszego sposobu ?
18 paź 18:25
Grześ: nie... nie ma prostszego schematu do tego zadania... tylko pierwsze dzielenie jest trudne do
znalezienia ( szczególnie dla istnienia w równaniu parametru)
Dalej masz trójmian, więc łatwizna
18 paź 18:36
Cplusplusowicz: Dzięki za pomoc

W woli ścisłości:
Δ=(2a−1)
2+8a=...
5 lis 16:09