Help Me
Roxi: Witam. mam tutaj dwa zadania, mogłabym Was prosić o pomoc? Z góry dziękuję.
Trójkąt równoramienny o podstawie a=6cm i kącie ostrym α=30stopni obraca się względem prostej
zawierającej wysokość trójkąta. Oblicz objętość otrzymanej bryły
Obwód podstawy walca ma długość 30πcm, zaś przekątna przekroju osiowego d tworzy z wysokością
(tworzącą) walca kąt 60stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego walca.
Wykonaj odpowiedni rysunek
18 paź 15:59
Morrigan:

a = 30π cm
α = 60
o
β=30
o
a
√3=30π
e=2a=60π
h=
30√3 =>
30√33
18 paź 16:27
Morrigan: masz część teraz policz sam/a
18 paź 16:27
Roxi: OKey spróbuję

Dziękuję za pomoc
18 paź 16:33