równania i nierówności trygonometryczne
błagam o pomoc ;):
1. cos
5x + cosx > 0
2. ctg
2x ≤ 0
3. tg (2x−1) = tg (x−2)
4. sin
2x = 2cosx − 2
| | 2 | |
5. ctg2x − 1= |
| √3 ctgx |
| | 3 | |
6. sin
2x − 3 = 2sinx
7. cos13x = sin3x
8. cos5x = cos
4x − sin
4x
9. cos3x − cosx = sin2x
10. sinx − cosx = cos
2x
Grześ: 1. cosx(cos
4x+1)>0 cos
4x+1>0 dla każdego x∊R, czyli
cosx>0
2. ctg
2x≤0 równoważny zapis: ctg
2x=0 ⇔ ctgx=0
3. Porównaj katy w taki sposób:
2x−1=x−2+kπ
x=−1+kπ, k∊C
4. Jedynka trygon. sin
2x=1−cos
2x
5. podstawienie ctgx
6. podstawienie t=sinx
7. Na jedną stronę:
cos13x−sin3x=0
wzór na różnicę kątów
8. zauwazyć:
cos5x=(cos
2x−sin
2x)(sin
2x+cos
2x)
cos5x=cos2x*1
Dalej sam
9. wzór na różnicę kątów po lewej stronie i jednocześnie rozpisać: sin2x=2sinxcosx