g
Ela: Dwa latwe dla was zadanka
1) Podstawa trojakta rownoramiennego jest odcinek o koncach w punktach a=(-2,-4) oraz
b(-5,2). Jedno z jego ramion zawiera sie w prostej o rownaniu y=x-2. Oblicz wspolrzedne
trzeciego wierzcholka trojkata.
2) Suma kwadratow 3 kolejnych liczb naturalnych wynosi 149. Wyznacz te liczby.
11 mar 20:38
Hmm.: n, n+1, n+2 - 3 kolejne liczby naturalne. (n>0)
n2 + (n + 1)2 + (n + 3)2 = 149
n2 + n2 + 2n + 1 + n2 + 6n + 9 - 149 = 0
3n2 + 8n - 139 = 0
delta = 82 - 4 x 3 x (-139) = 1732
√1732 nie jest liczbą naturalną,wiec liczby te nie mogą być liczbami naturalnymi..;>
11 mar 23:33
Eta:
Błąd w obliczeniu!
n
2 +(n+1)
2 + (n
+2)
2 = 149
po uporzadkowaniu
3n
2 +6n - 144=0
n
2 +2n - 48=0 Δ= 196
√Δ= 14
n
1 = 6 n
2 <0 --- odrzucamy bo nie należy do N
więc te liczby to
6, 7 ,8
sprawdzenie
6
2 + 7
2 + 8
2 = 36 + 49 +64 = 149
teraz jest dobrze obliczone!
11 mar 23:40
Hmm.: A co do 1 :
1.wyznaczamy równanie prostej zawierającej odcinek AB (ze wzoru na prostą przechodzącą
przez 2 punkty)
2.wyznaczamy środek odcinka AB ze wzoru na współrzędne środka odcinka
3.wyznaczamy równanie prostej prostopadłej do AB, przechodzącej przez punkt S
(współczynnik przy x jest odwrotny i przeciwny do współczynnika przy x prostej AB)
4.rozwiązujemy układ równań : równanie pierwsze y=x-2 równanie drugie to równanie prostej
wyznaczonej w punkcie 3
11 mar 23:41
Hmm.: Heh,późna godzina robi swoje

.
11 mar 23:42
M4ciek:
Akurat trafilem na to zadanie

Pokazuje rozwiazania i czekam na wskazanie mi bledow(wynik jest inny)
Prosta AB:
(−5+2)(y+4)=(2+4)(x+2)
y=−2x−8
Srodek prostej AB:
Nowa prosta:
Uklad 2 prostych:
y=−2x−8
y=−1
Prosze o znalezienie bledow
30 paź 15:17
Basia:
błąd jest w układzie:
C jest punktem wspólnym prostych
y= x−2
y=12x+34
30 paź 15:53
M4ciek: Dziekuje
30 paź 15:54
sukwa: ΔΩ∫∑⇔⇔γγℚ
5 wrz 13:51