funkcje
Aś: Wyznacz współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej y=ax2+bx+c, jeśli wiadomo, że osią symetrii
jej wykresu jest prosta o równaniu x=2, a do wykresu należą punkty A=(0,3), B = (−2, 27).
18 paź 14:00
Aś: Prosiłabym o wytłumaczenie albo naprowadzenie.
18 paź 14:02
sushi_ gg6397228:
jezeli x=2 to os symetrii====> xw= 2 (wierzcholek)
jezeli mamy A=(0,3) to jak zrobimy symetrie to do wykresu bedzie tez nalezec punkt C(4,3)
masz trzy punkty wiec robisz ukladzik 3 rownan z niewiadomymi a,b,c
18 paź 14:03
sushi_ gg6397228:

wierzcholek (kolor czerwony) bedzie ktoras z tych kropek
18 paź 14:12
Aś: Zrobiłam to tak:
y= ax2 +bx +c
x=2
−b/2a=2 | *2
−b=4a | *(−1)
b=−4a
później ten punkt A i B postawiam do funkcji:
3=a*02+b*0+c
c=3
27=a*(−2)2−2b+3
4a−2b=24
teraz pod b podstawiamy: b=−4a
4a+2*4a=24
4a+8a=24
12a=24 | :12
a=2
b=−4a
b=(−4)*2
b=−8
a=2
b= −8
c=3
f(x)=2x2−8x +3
Dobrze?
18 paź 14:29