1.Dany jest trójkat o bokach 4,5,7.Oblicz pole trójkata oraz dlugość promienia okręgu opisanego
na tym trójkącie i długość okręgu wpisanego w ten trójkat.
2.Stosunek miar kątów czworokąta jest równy 1:2:3:4.Oblicz miary katów tego czworokąta.
3.W czworokatach ABCD mozna wpisać okrąg oraz /AB/=6 cm i /CD/=12 cm.Czworokat EFGH jest
podobny do czworokata ABCD w skali1:3.Oblicz obwód czworokąta EFGH.
4.Oblicz długość boków równoległoboku,którego obwód wynosi 54 cm,a długość dwoch kolejnych
bokow mają się do siebie jak 1:2.
| 360 | ||
2. 1+2+3+4=... potem | =... | |
| ... |
| obwód czworokata EFGH | 1 | ||
= | |||
| obwód czworokata ABCD | 3 |
| a | 1 | ||
= | |||
| b | 2 |