całki nieoznaczone
gwiazda: | | x3+7x2+2x+1 | |
∫ |
| dx |
| | x3+x2−x−1 | |
Po podzielniu wyszło mi 6x
2 +3x+2
| | 6x2+3x+2 | |
∫ 1 dx+∫ |
| |
| | (x−1)(x+1)2 | |
czy do tego momentu dobrze ?
18 paź 13:27
gwiazda: A*(x+1)
2+B(x−1)*(x+1)+C(x−1)=6x
2+3x+2
Wyszło mi
Ax
2+Bx
2=6
2Ax−Cx=3x
A−B−C=2
Bo tak mnożąc wyszło mi coś takiego oki to ?
18 paź 15:17
Trivial:
Prostszy sposób to podstawić do tego równania x=1 i x=−1. Od razu dostaniesz A i C. Potem
możesz podstawić cokolwiek i wyliczyć B (znasz już A i C).
18 paź 15:29
gwiazda: Masz rację

a dalej to już umiem

Będzie ln i arctan
18 paź 15:33
Trivial: Nie będzie żadnych arctan.
18 paź 15:34
gwiazda: A taką całkę
| | 1 | |
∫ |
| dx to będę mieć |
| | (x2+1)2*(x−1) | |
| | A | | Bx+C | | Dx+E | |
∫ |
| + |
| + |
| dx |
| | x−1 | | x2+1 | | (x2+1)2 | |
A*(x
2+1)
2+Bx+C*(x−1)
*(x
2+1)
2+Dx+E*(x−1) dobrze zapisałam ?
18 paź 15:40
gwiazda: Wiem , że nie będzie arctan podstawnik t dam wcześniejszym
18 paź 15:42
Trivial: Powinno być...
A(x2+1)2 + (Bx+C)(x−1)(x2+1) + (Dx+E)(x−1).
18 paź 15:57
gwiazda: A no tak dziękuję rozumiem

A takim przykładzie
Tak to rozbijam :
Bo pewności nie mam ?
18 paź 16:06
Trivial:
Ten przykład najszybciej metodą kombinowania.
(x
2+1) − x
2 = 1, zatem:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| x = ∫( |
| − |
| )dx = ... |
| | x4+x2 | | x2 | | x2+1 | |
18 paź 16:16
gwiazda: A no tak rozumiem: ) Fajny pomysł
| | 1 | |
∫ |
| dx da sie coś z dołem zrobić ?  Bo tak to z A,B C D wszystko bym rozumiała |
| | x4+x2+1 | |
jak się robi , bo przeanalizowałam
18 paź 16:25
Grześ: Mozna rozbić na dwa trójmiany kwadratowe:
x
4+x
2+1=x
4+2x
2+1−x
2=(x
2+1)
2−x
2=(x
2−x+1)(x
2+x+1), czyli:
| 1 | | Ax+B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| |
| x4+x2+1 | | x2−x+1 | | x2+x+1 | |
Wylicz współczynniki i spróbuj dalej rozwiazać
18 paź 16:39
gwiazda: Oki dzięki to biorę się za przerobienie tych zadań

Jesteście wielcy Trivial i Grześ
18 paź 16:50