W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równania
Wojtek: W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równania
18 paź 13:05
Wojtek: ponownie proszę o rozwiązanie te z w przykładzie jest sprzężone i dlatego zapisałem że z=x−yi
18 paź 14:05
Wojtek: up
18 paź 14:47
Jack:
z*+3−i=(1+2i)(i−4)
z*=i−4−2−8i−3+i
z*=−9−6i
x−yi=−9−6i ⇒ x=−9, y=6 ⇒z=−9+6i
18 paź 16:32
Wojtek: nie wiem z kąd się bierze te (i−4) wyżej było −4+i
18 paź 17:23
Grześ: a co to za różnica? nie mozna na odwrót ich zapisać?

−4+i = i+(−4)=i−4, czyż nie?
18 paź 17:26