pomocy :)
Ewelina:):: Dwie ołowiane kule o średnicach 8cm i 4cm przetopiono na jedną kulę.
Jaka jest średnica tej kuli
11 mar 20:32
Basia:
kula1 r1 = 4
kula2 r2 = 2
ile było metalu ?
tyle ile te kule mają razem objętości
V = V1 + V2 = 4πr13 / 3 + 4πr23 / 3
V = (4π/3)*(r13 + r23)
V = (4π/3)*(43 + 23)
V = (4π/3)*(64 + 8)
V = (4π/3)*72 = 4π/24 = π/6
z tej ilości metalu utworzono kulę o promieniu R
4πR3 / 3 = π/6 /*6
8πR3 = π /:8π
R3 = 1/8
R = 3√1/8 = 1 / 3√8 = 1/2
12 mar 01:37
xyzv3: Vk = V1 +V2
4/3 π R3 = 4/3 π r13 + 4/3 π r23 /:4/3 π
R3 = r13+r23
R = 3√r13+r23
R=3√43+23
R=3√72
śr = 2 R = 2*3√72 = 2*23√9
śr = 43√9
12 mar 05:40
Basia:
oczywiście racja; przeoczyłam znak dzielenia
12 mar 11:40