ostatnia cyfra potegowania
Lamer: jaka jest ostatnia cyfra 1747
18 paź 09:27
Tad:
47*7 .... 9
18 paź 09:44
Jolanta: Mozesz wyjaśnić jak to robisz
18 paź 09:52
Tad: a jak podnosisz do 47−mej ... 17x17X17 .... i tak 47 razy ...
18 paź 10:09
kachamacha: ostatnia cyfor w kolejnych mnożeniach przez 17 to: 9 potem 3,dalej 1, 7 i znow 9.zbadaj sobie
co wystapi po podniesieniu do 47 potęgi
18 paź 10:13
Jolanta: Tak na pieszo to wiem ,myślałam ,że mozna jakos szybciej
18 paź 10:21
kachamacha: no mozna−czwórkami
18 paź 10:24
agata: 172=..9 176=......7*17=......9 potem3, następnie 1, i 7 i znowu 9 itd.
173=..9*17=....3
174=.....3*17=...1
175=.....1*17=....7
Ostatnią cyfrą może być9lub3lub1lub7Mnie wyszła3.
18 paź 10:29
Jolanta:
18 paź 10:30
Jolanta: Agata to będzie 9
18 paź 10:38
AC:
Chyba nie 9 tylko 3
18 paź 10:46
Jolanta: Macie racje
18 paź 10:50
AS: odp. 3
18 paź 11:10