Funkcja f określona jest wzorem f(x)=5x+3
oleńka: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=5x+3
a) Podaj współrzędne punktu przecięcia wykresu funkcji f z osią OY.
b) Wyznacz te argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości należące do zbioru A=<6;9)
Zad2 Funkcja f określona jest wzorem f(x)=√3x + √6.
a) znajdź miejsce zerowe
| | 23−32 | |
b) sprawdź czy liczba f( |
| ) |
| | 3 | |
c) Podaj miarę konta ostrego jaki tworzy wykres funkcji g(x)=x+0,01 z prostą będącą wykresem
funkcji f.
18 paź 07:42
krystek: a)z osia OY to x=0 i liczysz y=...
b)za y wstawiasz podane wartości i wyliczysz x.
18 paź 08:06
Jolanta:

funkcja przecina oś X w punkcie x=0
y=5x+3
y=5*0+3
y=3
argumenty to x znaczyłam na czerwono fragment który nas
interesuje
wartości to y A=<6,9)
6=5x+3
3=5x
5x+3 <9 < bo 9 nie należy do zbioru A
5x<6
18 paź 09:44
Jolanta: miejsce zerowe czyli y=0
0=√3 x+√6
−√6=√3x
−√6/√3=x
−2=x
b) jest niepełne ,dokoncz
18 paź 09:49
krystek: Uwaga pomyłka Jolanty Oś OY gdy x=0 wylczasz y
18 paź 11:10
Jolanta: Gdzie pomyłka?
18 paź 11:12
krystek: Jolu w pierwszym zdaniu pod wykresem −zwykłe przeliterowanie.zamiast Y napisałaś X
18 paź 11:13
Jolanta: A faktycznie ,dzieki za poprawkę
18 paź 11:18
aba:

na podstawie wykresu okresl: D, ZW,miejsce zerowe, monotonicznosc,znak dodatni, ujemny i
nieujemny, wartosci najwieksze i najmniejsze oraz dla jakich argumentow jest ona przyjmowana
Proszę o pomoc w
tym zadaniu i wyjasnic jak sie to wszystko zapisuje. Z góry dziękuje
29 lis 18:25
gab: 2{3}
26 sty 07:30