Walka z funkcjami
Michał: Hej!
Próbuję zrozumieć funkcje i zatrzymałem się przy pewnym zadaniu. Otóż, mam wyznaczyć argumenty,
dla których funkcja przyjmuje wartość 9.
Funkcja wygląda następująco: f(x)=x2−4x−12
W czym rzecz; próbuję to obliczyć poznanym przed chwilą sposobem.
x2 − 4x − 12 = 9
Δ = b2 − 4ac
Δ = 42 − 4 * 1 * (−12)
Δ = 16 + 48
Δ = 62
No i tu pojawiło się moje zakłopotanie. Delta wychodzi dodatnia. Muszę obliczyć dwa
pierwiastki, tylko, że pierwiastek z 62 to jakiś kosmiczny mi wyjdzie. Niech na to spojrzy
ktoś kto jest dobry z matematyki i zobaczy czy nie popełniłem jakiegoś błędu.
17 paź 23:56
ZKS:
x2 − 4x + 4 − 16 = 9
(x − 2)2 − 25 = 0
(x − 2)2 − 52 = 0
(x − 2 − 5)(x − 2 + 5) = 0
(x − 7)(x + 3) = 0
18 paź 00:11
ZKS:
A jeżeli chcesz liczyć Δ to wszystko na jedną stronę i wtedy policz Δ.
18 paź 00:12
A.: Zapomniałeś przenieść 9 na drugą stronę równania.
x2 − 4x − 12 = 9
x2 − 4x − 12 − 9 = 0
Δ= 42 − 4 * 1 * (−21)
Δ= 16 + 84
Δ=100
18 paź 00:13
ZKS:
x2 − 4x − 12 = 9
x2 − 4x − 21 = 0
Δ = 42 − 4 * 1 * (−21) = 4(4 + 21) = 4 * 25 = 100
√Δ =
18 paź 00:14
Michał: x2 − 4x − 12 = 9
x2 − 4x − 12 − 9 = 0 skąd tutaj 0?
18 paź 00:24
A.: No bo przeniosłeś 9 na drugą stronę.
x2 − 4x − 12 = 9
od lewej str. równania odejmujesz 9 i od prawej str. też (tak, żeby po prawej str. zostało Ci
zero)
x2 − 4x − 12 − 9 = 9 − 9
x2 − 4x − 21 = 0
No i dopiero teraz obliczasz deltę.
18 paź 00:29
Michał: Za każdym razem po prawej stronie musi być zero, żeby było można obliczyć deltę?
18 paź 00:49
ZKS:
Tak wygląda postać ogólna funkcji kwadratowej ax2 + bx + c = 0 i z niej obliczamy
Δ = b2 − 4ac
18 paź 00:52
Michał: Dziękuje wam serdecznie za objaśnienie. Ruszam dalej z nauką
18 paź 00:54