abcd
Piotr: Cześć

Mam dla Was zadanko, które nie bardzo rozumiem. Mam nadzieję, że pomożecie

Środek okręgu o równaniu x
2 − 8x + y
2 − 4y + 11 = 0 należy do prostej opisanej równaniem..
17 paź 22:42
Tad: x2−8x+16+y2−4y+4−9=0
(x−4)2+(y−2)2=9
... znasz współrzędne środka ... i piszesz równanie pęku prostych
przechodzących przez ten punkt
18 paź 08:43
Jolanta: (x−a)2+(y−b)62=r2
x2−2ax+a2+y2−2by+b2=r2
x2−2ax+a2+y2−2by+b2−r2=0
x2−8x +y2−4y +`11 =0
− 2ax=−8 −2by=−4
x=4 b=2
S=(4,2)
y=ax+b
2=4a+b co dalej ?
18 paź 09:07
Tad: y−y1=a(x−x1)
y−2=a(x−4)
y=a(x−4)+2
18 paź 09:11
Jolanta: Fakt ,muszę kawę wypic
18 paź 09:15
pitagoras:): czesc
18 paź 17:11