Prędkośc średnia
bartek: Witam, nie wiem jak rozwiązać takie zadanie.
Ciało, przebyło droge z punktu A do B.
1/2 drogi z prędkością v1=10 km
1/4 czasu z prędkością v2=5km
1/4 czasu z prędkością v3=3km
Oblicz średnią prędkość ciała. proszę o rozwiązanie.
P.S. proszę o rozwiązanie krok po kroku. Proszę zwrócić uwagę że w danych jest podana droga i
czas ! (to nie jest błąd)
pozdrawiam
17 paź 22:35
wik: 1/2 czasu jechal ze srednia 4 km/h i 1/2 czasu ze srednia 10 km/h
srednia predkosc na calej drodze, to srednia arytmetyczna = 7 km/h
19 paź 14:48