zadanie z wielomianow
Margo: Iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych jest równy 192. Jakie to liczby?
17 paź 22:33
agata: 2n*(2n+2)*(2n+4)=192, n∊N+
17 paź 22:36
Margo: a jak to rozwazac jak mam juz postac 8n3 − 4n − 192 = 0 ?
17 paź 22:39
Godzio:
Może trochę prościej:
(n − 2)n(n + 2) = 192 ⇒ n
3 − 4n − 192 = 0
I teraz trzeba znaleźć pierwiastek, nie ma sensu szukać dla małych n:
1,2,3,4 − widać na oko że to nie będą pierwiastki, ale już 6 ... sprawdź n = 6

(Tw. o pierwiastkach wymiernych)
17 paź 22:44
Eta:
2n−2, 2n, 2n+2 −−−− kolejne liczby parzyste
(2n−2)*2n*(2n+2) = 8*(n−1)*n*(n+1)=192= 8*2*3*4 =2*3−2n=3
zatem tymi liczbami są
2*3−2=....
2*3=..
2*3+2=...
17 paź 22:48
zulus: 55−1/2x+2x2−4x3
7 wrz 20:27
grthx: Nudzisz sie ?
Po co znajdujesz posty z 2011r?
7 wrz 20:37
jc: 192 / 8 = 24 = 2*3*4
A więc są to liczby 2*2=4, 2*3=6, 2*4=8.
7 wrz 21:52
poiuy:
28 maj 13:10