skracanie ułamków
Shingim: Jak skrócić ułamek z pierwiastkiem w mianowniku
| | √2 | |
wiem, że trzeba rozszerzyć przez |
| ale czy w liczniku mnoży się przez wszystkie |
| | √2 | |
elementy?
17 paź 22:18
krystek: Tak
17 paź 22:19
17 paź 22:20
K.M.L: wymnóż razy wszystkie składniki
17 paź 22:20
Sebastian: tak, cały licznik, czyli (x−3−√2) * √2
17 paź 22:20
daria: 4√7/√7
29 wrz 15:42
29 wrz 15:46
student: 5+{6}:{24}+10=
1 sty 21:06
5 sty 16:32
Kaja: | √8−4 | | √8−4 | | √2+2 | |
| = |
| * |
| =... |
| √2−2 | | √2−2 | | √2+2 | |
5 sty 16:35