równanie logarytmiczne sprawdzenie wyników
mateusz: proszę o sprawdzenie rozwiązania
2log3(x−2) + log3(x−4)2=0
D = x należy do R/{2/4}
doszedłem do
|x2 − 6x + 8 | =1
rozwiązanie wyszło mi
3+ √2
3 − √2
3
ale rozwiązaniem jest samo
3+ √2
3
możecie mi napisać co robie źle?
17 paź 22:11
Jack:
inna dziedzina
17 paź 22:13
krystek: Żle!Rozpisz jak do tego doszedłeś.
D:żle
17 paź 22:14
agata: 2log3((x−2)+log3(x−4)2=0
2log3(x−2)+2log(x−4)=0 //:2 D:x−2>0 i x−4>0
log3(x−2)(x−4)=log31
(x−2)(x−4)=1
17 paź 22:21
ZKS:
agata źle jest obliczona dziedzina.
x − 2 > 0 ∧ (x − 4)2 > 0
x > 2 ∧ x ≠ 4 ⇒ x ∊ (2 ; ∞) \ {4}.
17 paź 22:31
mateusz: problem jest w tym że jeden to jest nawias a 2 to jest wartosc bezwzgledna i to wyrazenie
ponizej ma byc w wartosci bezwzględnej?
doszedłem do
log3[(x−2)(x−4)] = log31
i wychodza mi pierwiastki
3+ √2
3−√2
to skąd tą 3 mam wziąść?
17 paź 22:36
ZKS:
To zapisz poprawnie jak wygląda Twoje zadanie.
17 paź 22:40
agata: Tu nie ma wartości bezwzględnej!Rozwiązaniem jest 3+√2, bo 3−√2 nie należy do dziedziny, za
dziedzinę przepraszam spojrzałam niżej
17 paź 22:44