przekątna w trapezie a jego pole
Migotka: Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 10 cm i tworzy z dłuższą przekątną kąt o mierze 40
stopni. Oblicz pole trapezu.
17 paź 21:59
Unicja: Coś tu nie gra. Złe polecenie masz. Jak dłuższa przekątna może tworzyć kąt z przekątną trapezu
skoro jest to trapez równoramienny. W takowym przekątne są wszak jednakowej długości...
17 paź 22:14
kachamacha: pewnie chodziło o dłuższą podstawę
17 paź 22:16
Eta:
Popraw treść zadania
17 paź 22:20
Eta:
| | a+b | |
|EB|= |
| zatem P(tr)= |EB|*h |
| | 2 | |
| | |EB| | | h | |
z Δ EBD : |
| = cos40o i |
| = sin40o |
| | 10 | | 10 | |
to: |EB|=10*cos40
o i h= 10*sin40
o
P(tr)=........... dokończ
17 paź 22:27
amuze: Jak to dalej wyliczyc?
10*cos400 * 10 *sin400= 100 * .. i tu nie wiem jak to idzie
11 wrz 18:57
Kasia: skąd wiemy, że podstawa dzieli się na (a−b)/2 i (a+b)/2 ?
22 wrz 21:16
miko: są takie wzory na dłuższy oscinek y=(a+b)/2 i na krótszy y...
13 sty 17:10