suma liczb
michał: Suma dwóch liczb wynosi 16/15, a suma ich odwrotności 4. Jakie to liczby?
Zadanie niby proste ale mam z nim problem

Proszę o pomoc.
11 mar 20:21
Mickej: a+b=16\15
1\a+1\b=4
11 mar 20:27
michał: no i co dalej? jak to obliczyc?
11 mar 20:43
Eta:
a +b = 16 /15
1 1 b +a
---- + --- = 4 => ---------- = 4
a b a *b
=> 4ab = a +b => 4ab = 16/15
a*b = 4/15
a + b = 16/15 =>
a = (16/15 ) - b
( 16/15 - b) *b = 4/15 /*15
16 b - 15b
2 - 4=0
15 b
2 - 16b +4 =0 Δ= 16
√Δ = 4
b
1 = ( 16 +4)/ 30 = 2/3 b
2 = ( 16- 4)/30 = 2/5
podstaw i oblicz a
1 i a
2
11 mar 20:50
michał: dobra już wszystko rozumiem dzięki za pomoc
11 mar 21:05