Unicja: FIZYKA
Rybak zgubił koło ratunkowe na środku rzeki w momencie gdy znajdował się na przeciwko przystani
A. Następnie Rybak skierował łódź, tak aby jej oś była prostopadła do brzegu rzeki i po
t=20min dopłynął do brzegu. Natychmiast zawrócił, skierował łódź znów prostopadle do brzegu,
dopłynął do koła i wyłowił je na przeciw punktu B odległego o s=1500m od A w dół rzeki (licząc
wzdłuż brzegu rzeki). Oblicz prędkość rzeki v.
Po pierwsze poproszę o rysunek, bo nie umiem go narysować, a po drugie tak mniej więcej jak się
za to zabrać. Spróbuję coś pokombinować.
17 paź 21:42
Unicja:

Taki rysunek ?
17 paź 21:50
Unicja: ze wstępnych obliczeń wyszło mi że prędkość rzeki = 0.625 m/s = 2,25km/h,
To chyba możliwe, ale czy wynik poprawny?
17 paź 21:54
Unicja: Liczyłem to w ten sposób:
Sugerując się moim rysunkiem :
t=20min=1200s
s=1500m
Δt−czas całkowity w jakim koło przepłynęło drogę 1500m
Obliczenia:
Δt=t
1+t
2=1200s+1200s=2400s
| | s | | 1500m | | m | | km | |
V= |
| = |
| =0,625 |
| =2,25 |
| |
| | Δt | | 2400s | | s | | h | |
Tłumacznie:
Skoro Rybak zgubił koło w jakimś punkcie na wysokości A i popłynął sobie do brzegu − do A i
zajęło mu to 1200s. Koło przez cały czas trasy płynęło sobie ze stałą szybkością v. No więc
cały czas płynięcia koła wynosił czas jaki Rybak potrzebował na przepłynięcie od koła do A i
od A do koła. A dystans pomiędzy tymi punktami to 1500m.
Czy dobrze rozumuję?
17 paź 22:08
Unicja: Proszę o sprawdzenie tego zadania.
17 paź 22:17
Unicja:
17 paź 22:31
BLAZEJ_505: w treści zadanie nie masz powiedziane że statek płyną ze stałą prędkością
17 paź 22:34
Unicja: No nie mam, ale założyłem to, ponieważ nie sposób tego obliczyć jeżeli założymy, że prędkość
statku była zmienna.
17 paź 22:38
BLAZEJ_505: według mnie jest błąd w treści zadania, bo jeżeli płyną z powrotem prostopadle to nie mógł
natrafić na koła ratunkowe
17 paź 22:42
Unicja: płynął prostopadle do brzegu ale nie jest powiedziane, że dopłynął na tej samej wyskokości.
17 paź 22:49
Unicja:
17 paź 23:34
asd:

ł
28 wrz 15:07