aa
Darek: a) obilcz pole powieszchni i objętość ostrosłupa
ma kwadrat w podstawie jest podany bok kwadratu 4 i krawędź boczna 10
musi wyjsc w odpowiedziach P=16(2√6+1) , V= 32√23/3
Piszcie na gg 11154782
11 mar 20:10
Basia: a innych życzeń nie masz ? np. zadzwońcie na numer ...... itp ?
11 mar 20:12
Eta: Witam Basiu!
Widzę ,że "walczysz"
11 mar 20:15
Darek: prosze o pomoc

jak by ktoś mogł mi pomoc wiem mniej wiecej jak to zrobic ale nie chce
mi wyjść wynik
11 mar 20:15
Darek: tutaj możecie napisać jak wolicie nie mogę ze na gg mi to obojętnie
11 mar 20:17
Basia: Witaj Eto !
Jeszcze chwilkę, bo pora na kolację. I niestety prasowanie czeka !
Potem jeszcze zajrzę.
Pomożesz Darkowi ?
(czy mm. to też Ty ?)
11 mar 20:19
Darek: dziekuję że masz chociaż zamiar mi pomoc
11 mar 20:21
Eta:
(1/2)dp = (1/2) a√2 = 2√2
z tw, Pitagorasa oblicz
H
H2 = k2 -[( 1/2)dp]2
H2 = 100 - 8 H2 = 92 to H= 2√23
V już możesz policzyć podstaw tylko do wzoru
Pc = a2 + 4*a*hb /2
hb wylicz z tw. Pitagorasa
hb2 = (a/2)2 +H2
hb 2 = 4 + 92 hb2 = 96 to hb = 4√6
podstaw i policz Pc
11 mar 20:23
Eta:
Nieeee! " mm " to ktoś nowy! ( nie wiem kto?)
To do wieczorka
11 mar 20:24
Eta:
Darku!
Teraz już napewno dasz radę!
Jak coś ? to pisz!
11 mar 20:26
Darek: dziekuje bardzo jesteś wielka ogolnie fajna strona świetnie ze na nia trafiłem
11 mar 20:28
Eta: Cieszę się! Masz już teraz dobry wynik?
Powodzenia
11 mar 20:29
Basia:
wysokość H, krawędź boczna L i połowa przekatnej podstawy x tworzą trójkat prostokątny
d - przekatna kwadratu o boku a = 4
d = 4√2
H = ?
L = 10
x = 2√2
H2 + x2 = L2
H2 + (2√2)2 = 102
H2 + 4*2 = 100
H2 = 100-8 = 92 = 2*46 = 2*2*23
H = 2√23
V = a2*H/3 = 16*2√23/3 = 32√23/3
h - wysokość ściany bocznej
jest to wysokość tr.równoramiennego o podstawie a = 4 i ramionach L = 10
spodek wysokości jest środkiem podstawy
(a/2)2 + h2 = L2
22 + h2 = 102
4 + h2 = 100
h2 = 96 = 2*48 = 2*2*24=2*2*2*12 = 2*2*2*2*6 = 42*6
h = 4√6
Pjednej ściany bocznej = a*h/2 = 4*4√6/2 = 8√6
Pc = a2 + 4*Pjednej ściany bocznej =
42 + 4*8√6 = 16 + 32√6 = 16(1 + 2√6) = 16(2√6 + 1)
11 mar 20:29
Adik: Przekątna kwadratu: d=a√2 d=4√2 połowa przekątnej: 1/2d=2√2
Wysokość liczysz z pitagorasa: H2+(2√2)2=102 H=√92 H=8√6
Objetosc: V=1/3*16*8√6
Wysokość ściany bocznej z pitagorasa: e2=92+4 e=√96 e=4√6
Pole ściany bocznej: (4√6*4)/2=8√6
Pole całkowite: P=4*8√6+16=16(2√6+1)
11 mar 20:44
Darek: dziekuje wszystkim za rozwiazanie
11 mar 20:47
Adik: Ups

widzę że już rozwiązane.. a ja pomyliłem liczby przy pisaniu xD
11 mar 20:48
Darek: mogłbyś pomoc w kolejnym zadanku jak możesz
11 mar 20:49
Eta: Zastanawiam się po co ja liczyłam to zadanie



?
Nie czytacie wpisów

? .... bo nie bardzo rozumiem ? ,
jaki sens powielać rozwiazania ?
11 mar 20:53
Darek: moze niektorzy robili to dłużej i nie zobaczyli ze juz jest
11 mar 20:56