gggg
ehhh:

Zagadka

Są trz kółka i trzy kwadaty, poprowdź z każdego kółka trzy linie by połączyć z każdą z jednym
kwadratem nie doykając pozostałych liń, dam przykład jak ja np robiłem ale nie wychodzi

lecz trzeci kólko potrafie połączyć z dwoma kwadratami ale z 3 juz nie:( Potrafi ktoś

?
17 paź 20:46
ehhh: trzecie kołko połącze z dwoma kwadratai lecz już z trzecim kwadratem bez dotknięcia nie mam
pojęcia:(
17 paź 20:53
ehhh: trzecie kołko połącze z dwoma kwadratai lecz już z trzecim kwadratem bez dotknięcia nie mam
17 paź 20:54
17 paź 20:55
gerg: to jest niemozliwe
17 paź 21:07
gerg: ja wiem jak , wykop tunel i bedzie dobrze ; ) hahahha
17 paź 21:11
ehhh: hehehe

No wiesz to jest na 6 z matmy w Liceum u Dyrektorki, rozkminiam na każdy sposób jaki
mi do głowy strzeli i nic

17 paź 21:14
gerg: a zapytalas sie czy dasie to zrobic ?
17 paź 21:20
ehhh: Da się

Właśnie podobno da się chyba że nas w konia zrobiła byśmy się w końcu wzięli za tą
matme
17 paź 21:20
gerg: to jest nie mozliwe lepiej sie ucz ; ) hahha
17 paź 21:22
Student1roku: Kółka i kwadraty mają być ustawione tak jak na obrazku czy mogę zmienić ich pozycję ?
17 paź 21:27
gerg: tak jak na obrazku

w tym caly pic
17 paź 21:32
gerg: chyba ale misie wyfdaje ze nawet jak przelozysz to nie da sie
17 paź 21:32
ehhh: tzn dosatlismy cos takiego że kołko a pod nim kwadrat obok kołko i pod nikm kwadrat ale tutaj
tak latwo sie nie rysuje
17 paź 21:33
Student1roku: Jak linie nie mogą się przecinać, to możę można linie poprowadzić przez kółko

?
17 paź 21:44
ehhh: też nie
17 paź 21:49
Vizer: To trzeba tak

linie poprowadzić tak długą, że obiegnie cały wszechświat i wróci z drugiej
strony kwadratu( tak trzeba zrobić z dwoma okręgami na brzegach) a ten środkowy zwyczajnie
połączyć z środkowym kwadratem

17 paź 21:53
Trivial:
Ten problem można porównań z problemem planarności grafu K3,3. Już noworodki wiedzą, że
K3,3 planarne nie jest, więc nie da się tego rozwiązać.
17 paź 23:25
Trivial: można porównać*
17 paź 23:28
ZKS:

Zrobione.
17 paź 23:36