równania z wartościa bewzgledną
maciej : I1−2xI+I2x−6I=x
proszę o całe rozwiązanie
17 paź 20:35
maciej : wiem że macie mnie już dość ale ciągle nie wiem ile ma wyjść
17 paź 20:50
gerg: narysuj te wykresy i gitara
17 paź 21:04
danieloo: Jak napisałeś poprzednio to użytkownik "lumos1" rozwiązał Ci całe zadanie dobrze.
17 paź 21:09
maciej : ale mi tu znowu coś nie gra i nie wiem dla czego
drugi przypadek jest 1−2x a mi sie ciągle wydaje że powinno być −1+2x
wychodzi mi tak bo
biorę se jedna liczbę z przedziału np 1
i liczę 1−2*1= 1−2= −1
więc wartość ujemna dla wartości bezwzględnej czyli zmienić znaki a tu jest przepisane i już
nic nie kapuje
17 paź 21:25
ZKS:
|1 − 2x| = |2x − 1|
1
o
−2x + 1 − 2x + 6 = x
2
o
2x − 1 − 2x + 6 = x
x = 5 ∉ D
3
o
x ∊ <3 ;
∞)
2x − 1 + 2x − 6 = x
x ∊ ∅
17 paź 21:26
maciej : no i mi wyszło tak samo
17 paź 21:33
maciej : tylko teraz już nie wiem komu wieżyć
17 paź 21:34
ZKS:
Ale co Ci wyszło?
17 paź 21:49
maciej : takie same wyniki jak tobie
17 paź 22:01
ZKS:
Czyli dajesz odpowiedź że x ∊ ∅.
17 paź 22:03