Prawdopodobieństwo
Przemek: Na przystani wodniackiej znajduje się 17 kajaków , z których 11 jest sprawnych , a 6
uszkodzonych.W sposób losowy wybrano 5 kajaków.Jakie jest prawdopodobieństwo ,że co najmniej 4
kajaki sa sprawne.
wgl nie czaje jak to zrobić więc prosiłbym o pomoc
17 paź 20:34
krystek: A sprzyjające 4 sprawne 1 uszkodzony lub 5sprawnych 0 uszkodzonych.
17 paź 20:38
danieloo: Symbolem Newtona policzysz, moc Ω=(17 po 5), a moc A=(11 po 4)*(6 po 1)+(11 po 5)
P(A)=mocA/mocΩ Chyba tak ma być.
17 paź 20:41
Przemek: | | | | 1221 | |
też robiłem Ω | i już sie nie zgadza bo wynik jest |
| a omega jest mniejsza |
| | | 3094 | |
jeżeli policzymy tak jak mówisz
17 paź 20:44
Przemek: ok wszystko się zgadza juz zrobiłem moje niedopatrzenie
Dziękuje
17 paź 20:51