Trygonometria
Karola: w równoległoboku o bokach długości 10cm i 30cm krótsza przekątna tworzy z jednym bokiem kat
90
stopni . oblicz miare kątów równoległoboku
17 paź 20:16
Dawid: Mogę napisać jak ja bym to robił

Obliczył przekatna i z tw. sinusów obliczył sin jednego kata. Odczytał z tablic wartość będzie
to kat mniejszy od 90 stopni wiec problemu nie ma i obliczył kat drugi.

Mysle ze jest na to
inny sposob moze bardziej dokladny ale nic innego mi do glowy nie wpada w tej chwili
17 paź 20:24
Karola: a jak obliczyć przekatne
17 paź 20:34
Dawid: z tw pitagorasa skoro bedzie tworzyla z jednym bokiem kat 90
17 paź 20:35
Eta:
| 10 | | 1 | |
| =cosα= |
| =0,3333 α= ..... odczytaj z tablic |
| 30 | | 3 | |
β= 180
o −α=......
17 paź 20:39
Karola: dzieki wyszło

17 paź 21:01