matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że wzór jest prawdziwy
ssass:
wykaż że dla dowolnego x należącego do liczb rzeczywistych dodatnich prawdziwy jest wzór:
x
2
−
√
x
x
2
+
√
x
−
+ x + 1 = (
√
x
− 1)
2
x +
√
x
+1
x −
√
x
+ 1
17 paź 19:56
ZKS:
√
x
(
√
x
3
− 1)
√
x
(
√
x
3
+ 1)
L =
−
+ x + 1 =
x +
√
x
+ 1
x −
√
x
+ 1
√
x
(
√
x
− 1)(x +
√
x
+ 1)
√
x
(
√
x
+ 1)(x −
√
x
+ 1)
−
+x+1
x +
√
x
+ 1
x −
√
x
+ 1
= x −
√
x
− x −
√
x
+ x + 1 = x − 2
√
x
+ 1 = (
√
x
− 1)
2
c.n.u.
17 paź 20:31