równania z wartoscia bewzgledną
maciej : I1−2xI+I2x−6I=x
wyszło mi że x= 73
prosze o sprawdzenie ewentualnie napisanie co i jak
17 paź 19:34
Dawid: A nie wyjdzie jeszcze dla 7/5? Szybko liczyłem wiec nie wiem. Sprawdz dla x≤1/2
17 paź 19:39
17 paź 19:45
maciej : Dawid ja wziąłem tak
x∊(−∞, 12)
x∊<q2. 3)
x∞<3,∞)
a 75 czyli 1,4 się juz nie mieści w przedziale (jest to wynik dla pierwszego przedziału)
17 paź 19:52
Dawid: Jej ja głupi

rzeczywiście nie wiem co mi strzeliło że to się mieści

masz racje
17 paź 19:54
maciej : caesar to nie jest to samo różni się jednym znakiem
17 paź 19:55
maciej : czyli dobrze mi wyszło
17 paź 19:55
Dawid: Tak
17 paź 19:57
lumos1: |1−2x| + |2x − 6| − x = 0 przerzucam x na drugą stronę i będę obliczać wartość x w przedziałach
x=1/2 x=3
1 przedział x należy do przedziału (− nieskończoności, 1/2)
i dla tego przedziału wszystko co jest pod modułami zmienia znak na przeciwny
−1 +2x −2x +6 −x =0
5 − x =0
x = 5
rozwiązanie tego równania nie ma rozwiązań w przedziale (− nieskończoności, 1/2)
więc nie ma rozwiązania
2 przedział x należy do przedziału <1/2,3)
i dla tego przedziału pod pierwszym modułem nie zmieniamy znaków a pod drugim tak
1−2x −2x +6 −x = 0
7 − 5x = 0
5x = 7
x=7/5
rozwiązanie tego równania jest x=7/5 które mieści się w przedziale <1/2,3)
3 przedział x należy do<3,+ nieskończoności)
wszystko co znajduje się pod modułami nie zmienia znaków
1−2x + 2x − 6 − x = 0
−5 −x = 0
x = − 5
rozwiązanie tego równania nie ma rozwiązań w przedziale <3,+ nieskończoności)
więc nie ma rozwiązania
więc |1−2x| + |2x − 6| − x = 0 ma tylko jedno rozwiązanie dla x=7/5
17 paź 19:58
maciej : jednego nierozumiem
mi wychodzi ciągle że
w przedziale (− nieskończoności, 1/2)
I1−2xI<0
np. 1−2*0=1
1−2*(−)= 1−(−2)=3
więc I1−2xI= 1−2x
17 paź 20:05
maciej : zły znak tam ma być I1−2xI>0
17 paź 20:05
maciej : to może inaczej nie ktoś da rozwiązanie bo się już w tym gubię
17 paź 20:12
maciej : jest tu ktos jeszcze
17 paź 20:25