Zadanie tekstowe
Jolka: Dane są punkty A = (-2, 6), B = (-1, -1), C = (3,1).
a) Zbadaj, nie posługując się rysunkiem, czy trójkąt ABC jest rozwartokątny.
b) Oblicz pole trójkąta ABC
11 mar 19:55
Basia: rozwiązuję
11 mar 19:59
Mickej: wyznacz sobie długości boków na to są wzory a następnie zastosuj twierdzenie cosinusów
wiemy że naprzeciw najdłuższego boku największy kąt a wzór wygląda tak
c2=a2+b2-2abcosα podstawisz sobie długości gdzie c najdłuższy i wyznaczysz α
11 mar 20:02
Basia: →
AB = [ 1; -7] AB = √1+49 = √50
→
AC = [ 5; -5] AC = √25+25 = √50
liczymy iloczyn skalarny
→ →
ABxAC = 1*5 -7*(-5) = 5 + 35 = 40
→ →
ABxAC = AB*AC*cos(kata BAC) = 50*cos(BAC) = 40
cos(BAC) = 4/5
czyli kąt BAC jest ostry
(cosinus kata rozwartego jest ujemny)
analogicznie liczysz współrzędne wektorów
→ →
BA , BC ich długość i ich iloczyn skalarny, badasz cos(ABC)
jeśli trzeba liczysz wsp.
→ →
CA i CB ich długość i ich iloczyn skalarny, badasz cos(ACB)
---------------------------------------------------------------------------------
P = AB*AC*sin(BAC)/2
cos(BAC) = 4/5 ⇒
sin2(BAC) + 16/25 = 1 = 25/25
sin2(BAC) = 9/25
sin(BAC) = 3/5
P = 50*(3/5)/2 = 30/2 = 15
11 mar 20:10