Piotrek: Dana jest funkcja f(x)=(2m - 1)x-6
a) dla jakich wartości m do wykresu funkcji należy punkt A=(-4, 1)?
b) wyznacz parametr, aby wykres funkcji był prostopadły do wykresu funkcji f(x)= -3x+4
15 kwi 20:36
;-): a) musisz do wzoru funkcji podstawić za x=-4 a za y=1 i wyliczyć z tego .
b) czyli a=1/3
czyli 2m-1=1/3 i wyliczyć m.
15 kwi 22:11
basia: a) 1=(2m-1)*(-4)-6
1=-8m+4-6
8m=-3
m=-3\8
b) f(x) jest prostopadła do g(x) wtw gdy a*a1=-1
-3*(2m-1)=-1
-6m+3=-1
-6m=-4
m=2\3
7 cze 13:55
Monia: Dla jakich wartosci k wykresy funkcji f(x)=2kx−11 oraz g(x)=−3x+2\3 sa prostopadle?
16 lis 17:53