W trójkącie prostokątnym ABC o bokach długości 12,5,13 suma sinusa i cosinusa wi
Olcia: W trójkącie prostokątnym ABC o bokach długości 12,5,13 suma sinusa i cosinusa większego kąta
ostrego jest równa:
| | 313 | | 194 | | 17 | | 17 | |
a. |
| b. |
| c. |
| d. |
| |
| | 65 | | 65 | | 13 | | 26 | |
Jak to zrobić?
17 paź 19:01
Dawid: C

zaraz rozpisze
17 paź 19:08
Olcia: oki
17 paź 19:09
Dawid: a=5
b=12
c=13
Najwiekszy kat jest naprzeciw najdluzszego boku i najmniejszy na przeciw najkrotszego.
kat alfa bedzie katem sreddnim a wiec najwiekszym katem ostrym w tym przypadku
| | 5 | | 12 | | 17 | |
cos+sin= |
| + |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
17 paź 19:15
Olcia: dziekuje bardzo
17 paź 19:18
Damian: Skąd wiadomo, który bok jest który?
4 sty 08:26
Aga1.:

β jest kątem najmniejszym, bo leży naprzeciw najkrótszego boku.
Najdłuższa jest przeciwprostokątna.
4 sty 09:22