funkcje
K.M.L: witam mam pytanie jak rozwiązać to zadanie poniżej
Dla jakich wartości parametru a równanie |x−1|=a2−4a−1 ma dwa dodatnie pierwiastki?
ale... przy pomocy wykresu f(x)=|x−1| ? Rozwiązałem już inną dłuższą metodą i wyszło dobrze , w
odpowiedziach piszą że można to zrobić szybciej rysując wykres, wytłumaczyłby ktoś takie
rozwiązanie ,co muszę zrobić po kolei?
Pozdrawiam.
17 paź 18:57
agata:

Za a podstawiasz jakąś liczbę i rysujesz wykres funkcji stałej.
Na fioletowo zaznaczono dwa rozwiązania dodatnie, a na zielono dodatnie i ujemne.
Widać, że 0<a
2−4a−1<1.Rozwiąż tę podwójną nierówność i otrzymasz odpowiedź
17 paź 19:26
K.M.L: okej dziękuje .
17 paź 19:46
Solymalhio: Rozwiązanie algebraiczne, nie zgadza się z powyrzszą tezą:
1. x − 1 = a2 − 4a − 1
2. x−1 = − (a2 − 4a − 1)
1. x = a2 − 4a > 0
a1 = − 2 − {3} < 0
a2 = − 2 + {3} < 0
1. Nie zgodne z załorzeniami
2. x = −a2 + 4a + 2 > 0
a1 = 2 + {6} >0
a2 = 2 − {6} > 0
2. Jest zgodne z załorzeniami
Odp. x∊ ( 2 − {6}; 2 + {6} )
17 sty 12:12
Artur z miasta Neptuna: Solymalhio −−− jak ty obliczasz miejsca zerowe?
a2 − 4a = a(a−4)
17 sty 12:22
Solymalhio: Obliczałem to Δ, zawsze mnie zastanawiało jak to możliwe, że obliczając miejsca zerowe na dwa
różne sposoby otrzymujemy inne wyniki, choć w rezulatacie nie wiele się różniące od siebie:
1. Miejsca zerowe po obliczeniu Δ :
x1 = 2 − √3 = 0,27
x2 = 2 + √3 = 3,73
2. Obliczone twoim sposobem:
x1 = 0
x2 = 4
Magia matematyki =)
Ja chciałem zwrócić uwagę na błędne załorzenie w tym zadaniu:
agata sugeruje, że aby uzyskać wynik powyższego równania, należy obliczyć nierówność
0<a2 − 4a − 1 <1
co jest niespójne z obliczeniami algebraicznymi
Ponieważ punktami wykresu w którym rozwiązaniem są dwie liczby dodatnie to:
x = 1
y=0
to wg. mnie wystarczyłoby tylko podstawić wartość x, czyli nierówność powinna wyglądać tak:
a2−4a−1<1
Czyli x∊ ( 2 − √6; 2 +√6 )
Jeśli się mylę to proszę mi to udowodnić =0
17 sty 13:09
Artur z miasta Neptuna: Solymalhio:
Δ = b
2 − 4ac = 4*2 − 0 = 16
√Δ = 4
17 sty 13:14
Solymalhio: W porządku masz rację, jednak ja chciałem zwrócić w tym zadaniu uwagę na zupełnie coś innego...
17 sty 13:31
BS:
Solymalhio!
Wstaw sobie a=0, które spełnia twoje równanie a2−4a−1<1
podczas gdy wyjściowe równanie |x−1|=a2−4a−1 nie będzie spełnione,
bo |x−1| ≠ −1, więc się mylisz!
17 sty 13:33
Solymalhio: Jeśli zero nie spełnia równania, to znaczy, że mam rację =)
Pozdroo =0
Czytaj ze zrozumieniem =0
17 sty 13:47
Solymalhio: Włąściwie to chyba nikt z was nie zrozumiał, czego chciałem dowieść w powyższym zadaniu =)
17 sty 13:48