Oblicz pochodne i całka funkcji
kamil: Oblicz pochodne i całka funkcji :
f(t)=sin3/2(t)+t−2+cos(2t)
17 paź 18:37
Morrigan: powoli a się uda...
f(t)'=sin3/2'*t+sin3/2*t'−2t+cos'*2t+cos*2t'
17 paź 19:53
Morrigan: f(t)' = −32cos3/2−1*1−2t−sin*2t+cos*2
17 paź 19:56
Morrigan: | | 3 | |
f(t)'=− |
| cos1/2−2t−sin2t+cos2.. |
| | 2 | |
chyba jakoś tak to powinno iść wg mnie, bo tutaj x nie ma tylko t...
a co do całki, to za dużo jak na tyle czasu co mam w tej chwili
17 paź 19:58
kamil: Morrigan a mógłbyś mi wytłumaczyć to co napisałeś bo nie czaje tego

a jak obliczyć całka
ktoś pomoze ?
18 paź 21:18
Jack:
całkuj wyraz po wyrazie
18 paź 21:38
pomagacz:
z = sin(t)
| | 3√sin(t) | |
sin3/2(t) = − |
| cos(t) |
| | 2 | |
cos(2t) = {2t = x} = cos(x)' * x' = −sin(2t) * 2 = −2sin(2t)
| | 3√sin(t) | | 2 | |
[sin3/2(t) + t−2 + cos(2t) = − |
| cos(t) + − |
| − 2sin(2t) |
| | 2 | | t3 | |
18 paź 21:56
pomagacz:
w końcowym wierszu początek powinien brzmieć:
[sin3/2(t) + ... + cos(2t)]' = ...
18 paź 21:58
kamil: obliczy ktoś mi całka tej funkcji bo pochodne mam a na jutro potrzebuje obliczyć całka . Z tego
co tu jest napisane to "morrigan" napisał pochodne a "pomagacz" właśnie nie wiem co czy to sa
całka ?
za pomoc dzięki wielkie
3 lis 18:10
Kamil: czy może mi ktoś potwierdzić czy dobrze jest to zrobione
11 lis 17:07
aa: przez części najłatwiej
11 lis 17:14
Kamil: łatwo powiedzieć a trudniej zrobić
ja już się pogubiłem gdzie tu jest całka ?
12 lis 12:05