bardzo proszę kogoś o pomoc w rozwiązaniu tego......
Natka0x0x: | | ⎧ | x+my=3 | |
| dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu | ⎩ | mx+4y=m | jest para liczb
|
spełniająca równanie x+2y−3=0?
Proszę chociaż o pierwsze wskazówki obliczenia tego
17 paź 18:07
Dawid: Moim zdaniem choć nie sprawdzałem jeszcze wyznacznikami i podstawić do równania na dole
17 paź 18:11
Tad: ... para liczb spełniająca równanie x+2y−3=0
... to współrzędne punktu leżącego na tej prostej
17 paź 18:16
Natka0x0x: ok Tad, ale jak wyznaczyc te wspolrzedne?
17 paź 18:21
Dawid: Hmmm i tak uważam że wyznacznikami łatwiej. Nie lubię wykresów
17 paź 18:23
Bogdan:
Trzeba po prostu rozwiązać ten układ równań.
17 paź 18:23
:): nie bedzie ze jedyna mozliwosc to m=0 ?
17 paź 18:25
Dawid: Typowy blad

wyjdzie jeszcze dla m=−1 chyba o ile w obliczaniach bledu nie zrobilem
17 paź 18:27
:): wyjdzie wyjdzie
17 paź 18:32
:): jednak m=−1 nie jest dobre

dla m=−1 mamy
3y=2
| | 2 | | 11 | |
y= |
| x= |
| a te punkty nie spełniają równania x+2y−3=0 bowiem |
| | 3 | | 3 | |
5−3≠0
17 paź 20:22