Liczby 1, - 3 są jedynymi pierwiastkami równania:
Sławek: Liczby 1, − 3 są jedynymi pierwiastkami równania:
a) x
3 + 2x
2 = 3x
b) x
3 +3x
2 −x −3 = 0
c) (x−1)
2 (x
2 +6x +9) = 0
d) (x+1) (x
2 − 6x +9) = 0
wiem, że mogę to zrobić poprostu rozwiązując każde z tych równań. ALE! czy jest to konieczne?
Może można zrobić to jakoś bez liczenia poszczególnych równan?

Pozdrawiam!
17 paź 17:19
Trivial:
idąc od końca, od razu widać, że d) nie jest dobre, a potem, że c) jest OK.
17 paź 17:23
Sławek: ale ja tego nie widzę jakoś
17 paź 17:24
Trivial: wzór skróconego mnożenia przecież.
17 paź 17:25