ciągi geometryczne...
qwertyzeus: witam, prosiłbym o porządne rozpisanie krok po kroku tego zadania bo wychodzi mi kosmos...
W sześciowyrazowym ciągu geometrycznym suma wyrazów o wskaźnikach nieparzystych jest równa 266
zaś o wskaźnikach parzystych jest równa 399. wyznacz wyraz pierwszy oraz iloraz tego ciągu.
17 paź 17:14
Trivial:
Dla uproszczenia zapisu niech a = a
1.
a
n = a
1q
n−1
a
1 + a
3 + a
5 = a + aq
2 + aq
4 = 266
| | 399 | |
a2 + a4 + a6 = aq + aq3 + aq5 = 399 → a+aq2+aq4 = |
| |
| | q | |
Zatem:
Dalej prosto.
17 paź 17:19
qwertyzeus: no dla mnie to jest i tak czarna magia, niby próbuje cos pisać ale nie kumam co z czego. JAKBY
KTOŚ MÓGŁ TO PROSIŁBYM O ROZPISANIE OD DESKI DO DESKI, bo Z MATMĄ TO CIENKO U MNIE NIESTETY.
NIBY PROSTE A JEDNAK...
17 paź 17:34
Trivial: TO JEST ROZWIĄZANIE OD DESKI DO DESKI. TO ŻE NIE MA TUTAJ SCHEMATU OD RAZU ZNACZY, ŻE JEST TO
TRUDNE? TAK, JESTEM NIECZYTELNY.
17 paź 17:37