Prosta l: 2x + 7y + 1 = 0 jest prostopadła do prostej k o równaniu:
Olcia: Prosta l: 2x + 7y + 1 = 0 jest prostopadła do prostej k o równaniu:
a. 2x−7y+1=0 b. 2x+7y+1=0 c. 7x−2y+1=0 d.7x+2y+1=0
Jak to zrobić ?
17 paź 17:09
17 paź 17:31
Olcia: juz na to patrzalam wczesniej ale niestety nic z tego nie rozumiem
17 paź 17:40
Dawid: Juz Tłumacze
17 paź 17:41
Olcia: no to fajnie
17 paź 17:41
Dawid: Najjaśniej.
Ogólny wzór na prosta to: y=ax +b
Wylicz z każdego y
Dwie proste sa prostopadłe wtedy i tylko wtedy gdy a
1*a
2=−1
2x+7y+1=0
| | 2 | | 1 | | 2 | | 7 | |
y=− |
| x− |
| ⇒a1=− |
| ⇒a2= |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 2 | |
w a i b na pierwszy rzut oka widać ze nie będzie takiego współczynnika kierunkowego.
wyliczajac y w przykładzie "c" ów współczynnik wyjdzie. Poprawna odpowiedz to odpowiedz C
17 paź 17:45
Olcia: dziekuje bardzo
17 paź 17:49
boo: 2x + 7y + 1 = 0
27 wrz 19:50
boo: Prosta l: 2x + 7y + 1 = 0 jest prostopadła do prostej k o równaniu:
27 wrz 19:51