Prawdopodobieństwo
Karlaa: Ze zbioru {1,2, ... , 9} losujemy trzy razy po jednej cyfrze bez zwracania i zapisujemy
wylosowane cyfry w kolejności losowania. Otrzymujemy liczbę trzycyfrową. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez pięć?
11 mar 19:46
Basia: rozwiązuję
11 mar 19:47
Basia:
N = 9*8*7
bo pierwszą możemy wylosować na 9 sposobów, drugą już tylko na 8, a trzecią na 7
liczba podzielna przez 5 ma cyfrę jedności = 0 lub 5
zera nie ma w naszym zbiorze czyli musi to być 5
czyli:
pierwszą na 8 sposobów (bo pierwsza ≠5)
drugą na 7 (bo druga ≠ pierwsza i druga ≠ 5)
trzecią na 1 (bo trzecia = 5)
n = 8*7*5
P(A) = (8*7*5) / (9*8*7) = 5/9
11 mar 19:50
Karla: mam jeszcze pytanie?
ponieważ obliczyłam Ω z wariacji bez powtórzeń i wyszło mi dokładnie tak samo, a tą
dalszą część zadania nie muszę również obliczyć za pomocą wariacji?
11 mar 19:57