dziedzina funkcji
Diana: wyznacz dziedzinę funkcji:
D:xeR/ x−6≠0
x≠6 xe(−
∞,6>
f(x)=
√x−8
x−8≥0
x≤8
(2x−6)(3x+9)
2x−6≠0 3x+9≠0
2x=6/2 3x=−9/3
x=3 x=−3
(x−5)
2
x−5≠0
x=5
jest ok:


? )

17 paź 16:58
nieokiełznany: mianownik nie może się równać 0, ponieważ dzielenie przez 0 jest niewykonalne, więc:
1)
D: x − 2 ≠ 0
x≠2
D: x ∊ R / {2}
2)
D: x − 8 ≥ 0
x ≥ 8
D: x ∊ <8; +∞)
3)
D: (2x−6)(3x+9) ≠ 0
2x − 6 ≠ 0 i 3x + 9 ≠ 0
2x ≠ 6 3x = − 9
x ≠ 3 x ≠ −3
D: x ∊ R \ {−3, 3}
4)
x2−10x+25 ≠ 0
(x − 5)2 ≠ 0
x − 5 ≠ 0
x ≠ 5
D: x ∊ R \ {5}
17 paź 17:16
17 paź 18:00