17 paź 16:54
Morrigan:
7*(5−8x) (2x+3)(4x+1)
__________ + __________ = 0
(4x+1)(5−8x) (5−8x)(4x+1)
teraz wystarczy przmnożyć nawiasy i masz wynik
35−56x 8x2+2x+12x+3
_____________ + _____________ = 0
20x+32x2+5−8x 20x+32x2+5−8x
35−56x + 8x2+14x+3
________________________ = 0
32x2+12x+5
8x2−42x+38
________________________ = 0
32x2+12x+5
i tyle w tym momencie .... jak możesz dokończ sam/a lub niech ktoś to dokończy za ciebie
17 paź 17:36
Bogdan:
Można przecież prościej otrzymać wynik.
| 7 | | 2x + 3 | | −1 | | 5 | |
| = |
| , założenia: x ≠ |
| i x≠ |
| |
| 4x + 1 | | 8x − 5 | | 4 | | 8 | |
Teraz mnożymy "na krzyż"
17 paź 18:10
Viki: To akurat jest to, co mi błędnie wychodzi. Być może mam problem z deltą... Ale dzięki za chęci.
17 paź 18:11
Viki: Bogdan, dopiero zobaczyłam post. Zaraz spróbuję tą metodą.
17 paź 18:11