Pomocy!!!!!!!
Pomocy!!!!: W prostokącie ABCD, w którym |AD|/|AB|=1/4, połączono wierzchołek A ze środkiem E boku
CD. Oblicz odległość |DF| wierzchołka D od odcinka AE oraz stosunek długości przekątnej
prostokąta do długości odcinka DF.
11 mar 19:38
11 mar 20:07
Pomocy!!!!: Jak zrobić zadanie?
12 mar 17:21
Qba: |AD|=a
Odcinek DF=x to wysokość trójkąta AED opuszczona na bok AE=d. Pole trójkąta to a2, ale
jednocześnie d*x/2
Z twierdzenia Pitagorasa mamy: d2=5*a2
d=√5*a
podstawiamy i otrzymujemy: a=√5*x/2
i rozwiązujemy aby znaleźć x. Przekątna to z twierdzenia Pitagorasa √17*a, policz
sobie
12 mar 17:37