Geometria ;(
kaska: Jak mam rozwiązać to zadanie

?
Pole i objętość graniastosłupa o podstawie trójkąta prostokątnego o krawędziach a=3,b=4 , H=20.
17 paź 16:08
kaska: proszę może mi to ktoś wytłumaczyć?
17 paź 16:20
Morrigan:

najpierw narysuj sobie graniastosłup
a potem oblicz wg wzorów na objętość i pole
a
2+b
2=c
2
3*3+4*4=c
2 => 9+16=c
2 =>25=c
2 => c=5
objętość to pole podstawy * wyokość
a pole to 3 * pole boku + 2 * pole podstawy
bok 1: 5*20 = 100
bok 2: 4*20 = 80
bok 3: 3*20 = 60
a pole trójkąta oblicz sama

P
pc=100+80+60+2*P
podstawy
17 paź 17:45
kaska: dziękuje

*
17 paź 19:03