Sumą miejsc zerowych funkcji określonej równaniem
Olcia: Sumą miejsc zerowych funkcji określonej równaniem y = −2x2 + 5x − 2 jest liczba:
A. −2,5 B.−1,5 C. 1,5 D. 2,5
Jak to zrobić?
17 paź 15:47
krystek: x1+x2=...
Z wzorów Viete"a jak miałaś LUB liczysz Δ i x1 i x2
17 paź 15:50
17 paź 15:51
Olcia: nie znam ja wgl nie miałam tego na lekcji, koleś zadał nam arkusz maturalny z funkcji jestem
zielona
17 paź 15:53
Olcia: chyba juz wiem
17 paź 16:01
krystek: Jeżeli masz profil podstawowy to liczysz Δ i x−1i x2
17 paź 16:18
Olcia: obliczylam delte i zgadza mi sie z wynikiem
a te x
1 i x
2 to na podstawie tych wzorów?
| | −b − √Δ | | −b + √Δ | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
17 paź 16:27
krystek: Oczywiście, jak innych nie znasz.
17 paź 16:32
Olcia: ok dziekuje ale chyba cos pomylilam bo mi wynik zle wyszedl
17 paź 16:33
krystek: x1+x2=2,5
x1=2
x2=12
17 paź 16:36
Olcia: he nie wyszlo bo z przyzwyczajenia do potegi wzielam ale juz jest ok wielkie dzieki
17 paź 16:38