Wykaż, że jeżeli n ∈N nie jest podzielne przez 3, to n^2 2 jest podzielne przez 3
słoneczko: Wykaż, że jeżeli n ∈N nie jest podzielne przez 3, to n2 +2 jest podzielne przez 3
11 mar 19:34
Basia:
nie wykażę bo to nieprawda
n = 3 jest podzielne przez 3
n2 + 2 = 9 + 2 = 11 nie jest podzielne przez 3
11 mar 19:40
Basia: przepraszam źle przeczytałam
11 mar 19:41
Basia: zaraz będzie dobrze
11 mar 19:41
Basia:
jeżeli n nie jest podzielne przez 3 to przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1 lub 2 czyli:
n = 3k + 1 lub n = 3k+2
1. n = 3k+1
n2 + 2 = (3k+1)2 + 2 = 9k2 + 6k + 1 + 2 = 9k2 + 6k + 3 = 3(3k2 + 2k + 1)
czyli jest podzielne przez 3
2. n = 3k + 2
n2 + 2 = (3k+2)2 + 2 = 9k2 + 12k + 4 + 2 = 9k2 + 12k + 6 = 3(3k2 + 4k + 2)
czyli jest podzielne przez 3
11 mar 19:45
mm: jeżeli n nie jest podzielne przez 3 , to jest postaci
n=3n+1 lub n=3n+2
zatem w obu przypadkach utwórzmy n2+2
pierwszy przypadek: n2+2=(3n+1)2+2=9n2+6n+1+2=9n2+6n+3=3(6n2+2n+1)
drugi przypadek: n2+2=(3n+2)2+2=9n2+12n+4+2=9n2+12n+6=3(3n2+6n+2)
zatem w obu przypadkach zadane wyrażenie jest iloczynem liczby 3 i wyrażenia naturalnego,
czyli jest podzielne przez 3
11 mar 19:48
jjj: zle zrobilas
1 paź 15:14