dowody twiedzeń
BLAZEJ_505: wykaż, że liczby a i b są równe jeżeli a=3√90√2−116 b=3√2−2
17 paź 15:27
krystek: Oblicz b3= i zobacz co otrzymasz!
17 paź 15:46
BLAZEJ_505: podniosłem to do sześcianu i mi coś nie wyszło
17 paź 18:42
ZKS:
90√2 − 116 = 54√2 − 108 + 36√2 − 8 =
= (3√2)3 + 3 * (3√2)2 * (−2) + 3 * 3√2 * (−2)2 + (−2)3 =
= a3 ± 3a2b + 3ab2 ± b3 = (a ± b)3 = (3√2 − 2)3
3√(3√2 − 2)3 = 3√2 − 2.
17 paź 19:04
BLAZEJ_505: ja to zrobiłem tak jak jest w 2 komentarzu i wyszło mi 90√2+116
17 paź 19:44
krystek: Czyli zrobiłeś z prawej do lewej
I teraz b3=90√2+116
to b=3√90√2+116 a to =a co należało udowodnic
17 paź 19:50
uczeń88: √6−2*√5 = √5 − 1 Sprawdź prawdziwość równości
17 paź 20:11
uczeń88: √6−2*√5 = √5 − 1 Sprawdź prawdziwość równości. Proszę o rozwiązanie
17 paź 20:13
krystek: (1−√5)2=1−2√5+5=6−2√5
Pomyśl i odpowiednio zapisz
17 paź 20:14
BLAZEJ_505: właśnie nie równa się a bo a=90√2−116
17 paź 20:19
krystek: (3√2−2)3 policz .! ja tam zamiast −116 napisałam +116
17 paź 20:29
krystek: ZKS Tobie rozpisał zadaj sobie troche pracy i wylicz.
17 paź 20:30
uczeń88: Wielkie dzięki za odpowiedzi
17 paź 20:52
BLAZEJ_505: bo mi wyszło coś takiego
(3√2)3−3*(3√2)2*(−2)+3*3√2*(−2)2−(−2)3=
27*2√2−3*9*2*(−2)+3*3√2*4−(−8)=
54√2+108+36√2+8=90√2+116
17 paź 20:54
ZKS:
Zobacz jak wygląda wzór (a − b)3 i wtedy policz.
17 paź 21:01
krystek: Mylisz znaki! a=3√2 a b=2
17 paź 21:36
BLAZEJ_505: ale b= −2 a nie samo 2
17 paź 21:55
krystek: BłażejI co zniechęciłeś się ?
17 paź 21:56
krystek: Wtedy liczysz wg wzoru [a+(−b)]3!
17 paź 21:58
BLAZEJ_505: nie, ale a=−2
17 paź 21:58
BLAZEJ_505: czyli ogólnie to (a−b)3
17 paź 21:59
krystek: [3√2+(−2)]3
policz wg wzoru(a+b)3 gdzie a=3√2 a b=−2
17 paź 22:01
BLAZEJ_505: no to spróbuję
17 paź 22:01
krystek: Rozpisz teraz poprawnie ten wzór.
17 paź 22:02
BLAZEJ_505: i wyszedł taki wynik, ale to dlaczego nie można tego obliczyć z wzoru (a−b)3
17 paź 22:04
krystek: Ależ można tylko wsawiasz nie −2 a 2 bo we wzorze juz masz ustalone znaki
17 paź 22:05
BLAZEJ_505: to nie można było tak od razu, wielkie dzięki za pomoc
17 paź 22:08
krystek: Alez przecież
ZKS Tobie ładnie rozpisał ten wzór!
Ty popełniasz uczniowski błąd

wukrotnie " −" brałeś.
17 paź 22:11
BLAZEJ_505: w końcu jestem uczniem

17 paź 22:13
krystek: Należy myśleć − ten błąd popełniaja uczniowie którzy nie myślą co liczą.
17 paź 22:17