systemy liczbowe
stokrotka: zamien liczby dziesietne na liczby w systemie szesnastkowym i dwojkowym (z dokladnoscia do
5cyfr po przecinku):
19,625
czy moge najpierw zamienic 19 na system np.szesnastkowy a potem0,625 i dodac do siebie
17 paź 15:10
stokrotka: wie ktos moze?
17 paź 15:28
Sławek:
Możesz. Najpopularniejszy algorytm zamiany liczby rzeczywistej mówi, że osobno zamienia się
część całkowitą a osobno część ułamkową (wg osobnych algorytmów), a później łączy się te dwa
zapisy w jeden.
17 paź 15:44
Sławek:
inna metoda zamiany z określoną dokładnością (czyli liczbą miejsc po przecinku)
a) liczbę konwertowaną mnożymy przez podstawę systemu docelowego (tu: 16 a w drugim podpunkcie
16) podniesioną do potęgi równej liczbie miejsc po przecinku,
b) zamieniamy tą liczbę (otrzymaną w punkcie "a") na odpowiednik w systemie docelowym,
c) odliczamy licząc od prawej strony odpowiednia ilość miejsc (dla przecinka) i stawiamy tam
przecinek
17 paź 16:06
Sławek:
pomyłka
a) liczbę konwertowaną mnożymy przez podstawę systemu docelowego (tu: 16 a w drugim podpunkcie
2) podniesioną do potęgi równej liczbie miejsc po przecinku,
17 paź 16:07
Sławek:
np.
19,625*25=628
628(10)=1001110100(2)
19,625(10) =10011,10100(2)
17 paź 16:11
stokrotka: dziekuje bardzo
17 paź 16:25