logarytm
malutka: chcialabym sie dowiedziec czy to jest dobrze?
log
√a√a√a
log a
1/2*a
1/4*a
1/8 = log a
4/8+2/8+1/8 = log a
7/8
ale co dalej?
moze tak?
i to koniec?
17 paź 14:38
malutka: ?
17 paź 14:53
Stachu: | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
log √a*a |
| *a |
| = log √a*a |
| = log √a |
| =log |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 1 | | 5 | | 5 | |
(a |
| ) |
| = loga |
| = |
| log a |
| | 4 | | 2 | | 8 | | 8 | |
17 paź 15:03
Stachu: zle dodałem
17 paź 15:04
malutka: a dlaczego tak? to wszystko jest pod jednym pierwiastkiem
17 paź 15:04
Stachu: to będzie :
log
√a* a= log a
17 paź 15:05
Stachu: to będzie :
log
√a* a= log a
17 paź 15:05
Stachu: | | 1 | | 1 | |
√a = a |
| ( a do potęgi |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
17 paź 15:07
malutka: ale tam jest inaczej
slabo tu jest widoczne
to chodzi o to ze jakby kazdy pierwiastek na siebie nachodzi
a nie √a*√a
17 paź 15:10
Stachu: aha
17 paź 15:12
Stachu: to tak :
(a*
√a√a)
12= a
12 * (a
√a)
14= a
12 * a
14 *
a
18= a
78 więc
| | 7 | |
log √a√a√a= log a78 = |
| log a czyli dobrze rozwiazałaś |
| | 8 | |
17 paź 15:19