matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
komb.
gg:
5
11!
3) V
=
=7*8*9*10*11=55440
11
6!
4) 2*3
3
*3
3
=2*27*27=2187 5) 4*6!=4*720=2880
1
2
2
0
15
1
25
1
15
2
25
0
6) C
*C
+C
*C
=
*
+
*
=480
25
15
15
25
2
2
5*6
4*5
7) C
+C
=
+
=15+10=25
6
5
2
2
2
8) C
*(2
5
−2)=15*30=450
6
17 paź 14:35